TOEKOMSTBESTENDIG WONEN MET JE EIGEN RIANTHUIS

 

Het kabinet heeft besloten dat nieuwe woningen per 1 juli 2018 niet meer worden aangesloten op aardgas. Daarom heeft RiantHuis ervoor gekozen om vanaf 1 juni alle woningen standaard ALL ELECTRIC te bouwen. Dit houdt in dat de cv-ketel is vervangen door een lucht-water warmtepomp. Er is dus geen gasaansluiting meer nodig voor je woning. Daarnaast wordt een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast.

Lucht-water warmtepomp
De lucht-water warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht en zet deze warmte om tot een temperatuur die bruikbaar is voor vloerverwarming en warmwater. De lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit is een toestel ter grootte van een grote koelkast. De buitenunit ziet eruit als die van een airco.

Subsidie
Voor de lucht-water warmtepomp kan je zelf subsidie aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, onder andere:
• Binnen 6 maanden na installatie van het apparaat heb je een subsidieaanvraag ingediend;

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de € 1.000 en € 2.500. Voor een indicatie van het subsidiebedrag kan je onderstaande link bekijken. Voor RiantHuis is pagina 2 tot en met 115 van toepassing. Je kunt in het documenten zoeken met CTRL + F.

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2019/06/2019%20ISDE%20apparatenlijst%20warmtepompen%2028-6-2019.pdf

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning
Warmteterugwinning (WTW) is een installatie die warmte terugwint die bijvoorbeeld verloren gaat bij het douchen of ventileren. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een ventilator waarbij vervuilde lucht wordt afgevoerd door afzuigpunten in de keuken, badkamer en het toilet. De schone lucht wordt aangevoerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de warmte uit de afgevoerde lucht om de ingevoerde lucht van buiten op te warmen. Omdat er hierdoor minder opwarming nodig is van de schone binnenstromende lucht, kun je ook op jouw energiekosten besparen.  Het mechanische systeem voert schone lucht aan, die eerst door een WTW-filter gaat, waardoor kleine stofdeeltjes uit de lucht gefilterd worden. Hierna vindt de verdeling via de aangesloten ventilatiebuizen plaats. Omgekeerd wordt verbruikte en vervuilde lucht door hetzelfde ventilatiesysteem afgevoerd.

Zonnepanelen
Om aan de eisen van de overheid te voldoen, is het niet nodig om zonnepanelen te plaatsen. Wij raden het aan om wel zonnepanelen te plaatsen. Wij hebben de zonnepanelen uit het standaardpakket gehaald, omdat zonnepanelen ook later aangeschaft kunnen worden en een WTW niet. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Zonnepanelen zijn een goede aanvulling op de warmtepomp, omdat je met voldoende zonnepanelen de elektriciteit op kan wekken die de warmtepomp verbruikt.

Met een combinatie van een warmtepomp, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen is een energieneutrale woning mogelijk. Wanneer de woning energieneutraal is, kan je meer geld (met rentekorting) lenen, heb je lager energiekosten en wordt een hoger comfort bereikt.

Schermafbeelding 2018-04-11 om 14.46.21.png